top of page
campagne logo.png

Van nature uit komt het syndroom van Down overal in de wereld evenveel voor. Maar de manier waarop kinderen met down door het leven moeten, verschilt heel sterk. Wie in Afrika opgroeit met down krijgt met heel wat uitdagingen af te rekenen.

Geboren met down in Afrika?

De kans is groot dat ...

... je je tweede verjaardag niet haalt,

... je gezin gestigmatiseerd wordt door jouw aanwezigheid

... je zo goed als nooit je huis verlaat

... dat naar school gaan een verre droom blijft omdat niemand gelooft dat ook jij talenten hebt. 

Vloek

Een baby met down wordt vaak als een vloek of straf gezien voor de ouders. Uit schaamte houden ze het kindje thuis en leidt het een verborgen bestaan. 

anonymity.png

Onbekend

De hoge sterftegraad en het verborgen bestaan maakt het syndroom van Down vrij onzichtbaar in de maatschappij. Er bestaat zelfs geen woord voor in de meeste Afrikaanse talen. Onbekend maakt onbemind? 

weight.png

Financieel

Ouders krijgen geen overheidondersteuning, maar moeten wel een extra mond voeden, hebben hogere medische kosten en kunnen minder werken omdat ze thuis op het zorgbehoevend kind moeten passen. 

alphabet.png

School

Kinderen met down hebben meer tijd nodig om iets te leren. Bij ons krijgen ze extra hulp in een gewone klas of gaan ze naar een speciale school. In Afrika bestaat dit bijna nergens en blijven de meesten thuis. 

first-aid-kit.png

Gezondheid

Kinderen met down hebben vaak extra gezondheidsproblemen. Maar die bijkomende medische kosten zijn voor veel ouders niet betaalbaar. In Afrika halen de meeste kinderen met down hierdoor hun tweede verjaardag niet. 

bottom of page